Data beveiligen

Alle (digitale) gegevens die zich op je computer bevinden noem je de data van je computer. Denk hierbij aan: Word-documenten, foto’s, gespreksgeschiedenis, e-mails en ga zo maar door. Genoeg dingen dus ook waar hackers naar opzoek zijn. Des te belangrijker dus om dit goed te bewaren, maar hoe kun je dit nou het best doen?

De data op de computer is voor de meeste mensen heel belangrijke informatie die absoluut niet verloren mag gaan. Het is al vaak genoeg voorgekomen dat mensen foto’s, verhalen en andere belangrijke gegevens op hun pc niet goed hadden beveiligd. Soms gebruiken ze hun computer niet meer of vergeten ze gewoon te beveiligen. Als ze dan na lange tijd weer eens iets nodig hebben dan staat er een virus op de pc of is men slachtoffer geworden van een hacker. De hele computer moet dan opnieuw worden geïnstalleerd en alle data kan dan verloren zijn gegaan!

Om te voorkomen dat je zoiets overkomt, is het natuurlijk slim om je data te beveiligen. Er zijn twee handige manieren om dit te doen. Je kunt in de computer overal een wachtwoord gebruiken voor dingen die beveiligd moeten blijven. Je kunt de gegevens ook opslaan in bepaalde documenten waar je zelf alleen bij kunt komen. Als het op je mail staat bijvoorbeeld dan kun je het als het goed is alleen zelf zien en dan kun je de mail ook nog op een andere pc openen, mocht je eigen computer stuk zijn gegaan. Een andere handige manier is om al je gegevens op een extern medium te zetten zoals een usb-stick of een cd-rom. Wanneer je computer gecrasht is of je hebt geen toegang tot je pc dan kun je die usb-stick altijd nog op een andere computer openen. Bovendien weet je zeker dat een hacker niet op je cd-rom of usb-stick kan komen! Het is dus ook nog een erg veilige manier om je data in op te slaan.

Wat dus belangrijk is, is dat je je data goed beveiligt, want je zult niet de eerste zijn die kostbare gegevens verliest vanwege een gebrek aan beveiliging op z’n computer. De beste manier hiervoor is natuurlijk het externe medium. En die vorm van beveiliging kost bovendien haast niets.