Downloaden

Downloaden gebeurt de laatste jaren heel veel en eigenlijk overal. Bijna iedereen downloadt of heeft dit wel eens gedaan. Het is erg handig, snel en ook nog eens gratis in de meeste gevallen. Maar wat houdt downloaden nu precies in?

Downloaden betekent eigenlijk dat je gegevens uit een computer naar je eigen computer haalt. Vaak komen die gegevens ook van een externe gegevensbron, zoals een usb-stick of een digitale camera. Er worden dingen gedownload zoals muziek, films en computergames. Het is makkelijk op het internet te vinden en binnen een paar minuten heb je het op je computer staan.

Downloaden is gevaarlijk

Maar downloaden heeft gevaarlijke kanten. Het is namelijk zo dat hackers natuurlijk ook weten dat veel mensen downloaden. Vandaar dat er veel virussen op internet voorkomen in populaire downloadbestanden. Een mp3-bestand bijvoorbeeld hoort eigenlijk altijd tussen de 2 en 12 MB groot te zijn. Er staan vaak bestanden die helemaal niet voldoen aan deze norm en dan weet je dus dat het om een virus gaat. Omdat vooral jongeren muziek downloaden en hier niet voldoende van op de hoogte zijn, worden er tijdens het downloaden van bepaalde bestanden computers besmet met virussen.

Is downloaden illegaal?

Daarnaast moet je natuurlijk altijd oppassen met het downloaden omdat het misschien illegaal is. Maar wat zegt de wet hier nu eigenlijk over? Kun je gestraft worden voor het downloaden van muziek en films? Als je anderen via een downloadmogelijkheid digitale bestanden aanbiedt, moet je hiervoor toestemmingen hebben. Je mag dus niet zomaar op een website muziekbestanden plaatsen van je favoriete band. Het downloaden zelf is in Nederland niet strafbaar. Het up- en downloaden gebeurt op een grote schaal en bijna iedereen doet hier wel aan mee. Het is het onmogelijk om dit tegen te gaan.  Op de site van Brein is hierover meer informatie te vinden. De organisatie Brein beschermt de rechten van de enterntainmentindustrie.

Downloaden is dus aan de ene kant wel gevaarlijk. Waar de meeste mensen komen zijn ook de meeste virussen te vinden. Je kunt dus wel legaal downloaden, maar wees er wel van bewust wat je precies aan het doen bent. Ons advies is dan ook om voor de zekerheid alleen van serieuze sites te downloaden. Het nadeel is dat je voor die zekerheid zult moeten betalen, maar betalen voor downloaden is nog altijd goedkoper dan de schade die virussen kunnen veroorzaken.