Social media

Werkgevers, werknemers en vooral studenten/jongeren gebruiken dagelijks social media. Ze hebben een belangrijke rol veroverd in ons dagelijks leven. Overal kom je social media tegen, op tv, internet en nog veel meer.

Het eerste social network was er al in 1997, namelijk SixDegrees.com. Hierna is het snel gegaan met de netwerken en nu zijn er talloze met erg veel gebruikers. Een social medium is eigenlijk een online platform waar mensen samenkomen en waar ze berichten, foto’s en nog veel meer kunnen achterlaten. Een weblog en forum hoort hier dus eigenlijk ook bij.

Erg populair onder jongeren

De bekendste sociale netwerken van deze tijd zijn toch wel Twitter, Facebook, Hyves, LinkedIn en Tumblr. Vooral jongeren gebruiken Facebook en Hyves, maar ook Twitter is erg populair. LinkedIn is een netwerk dat gericht is op vakmensen, meer zakelijk dus. Het is actief sinds 2003 en je kunt dit netwerk gebruiken om je cv op te zetten waardoor je in beeld kunt komen bij bedrijven die werknemers zoeken.

Op internet en in reclame’s op tv zie je de logo’s van deze netwerken ook veelvuldig voorbij komen. Het is erg handig en zowel jong als oud maakt er gebruik van, ook op school en op het werk. Je kunt op deze manier makkelijk mensen vinden die je kwijt bent geraakt of heel lang niet meer hebt gesproken. Maar er kleven helaas ook gevaren aan deze netwerken.

Voor kwaadwillenden zijn de social media natuurlijk ook erg aantrekkelijk omdat er zoveel gebruikers zijn en die geven gewoonlijk allemaal erg veel van hun gegevens bloot. Er bestaat vaak veel vertrouwen in de beveiliging terwijl die heel vaak helemaal niet goed is. Dergelijke netwerken zijn dus zeker een bron voor virussen. Er ontstaan bovendien ook heel vaak problemen tussen jongeren onderling omdat je ook foto’s van elkaar kunt bekijken en hier is heel vaak misbruik van wordt gemaakt. Jongeren nemen foto’s van elkaar over zonder dat ze dat eerst gevraagd hebben en zetten ze vervolgens zelf op hun pagina of ergens anders op het internet. Als je teveel gegevens van jezelf op het internet zet loop je dus gevaar. Let daarom goed op dat je alleen informatie op internet zet die niet zomaar kan worden overgenomen, of waarvan je het niet erg vind als iemand anders het kan zien.

Ken jij je nieuwe vrienden?

Op het internet kan je in gevaarlijke situaties terecht komen, je kan gepest worden of dingen schrijven waar je achteraf spijt van krijgt. Iedereen kan zich heel anders voor doen dan dat hij of zij daadwerkelijk is. Denk jij dat je er een leuke vriend of vriendin bij hebt door zomaar je vriendschapsverzoek te accepteren bedenk dan wel dat dit niet altijd het geval kan zijn, je kan je namelijk heel makkelijk in mensen vergissen. Denk zelf goed na wanneer jij een vriendschapsverzoek accepteert, zo voorkom je namelijk veel vervelende situaties. Ken jij je nieuwe vrienden? Kijk bijvoorbeeld of jou eigen vrienden deze “vriend” wel hebben geaccepteerd en of dit een ‘echt’ persoon is die geen kwade bedoelingen met jou heeft.

Deze campagne van de Politie geeft goede informatie over gevaren van het internet. Ben jij wel slachtoffer geworden van gevaarlijke situaties kan je altijd contact opnemen met de politie, dit kan ook anoniem via het internet.