Wachtwoorden

We gebruiken allemaal een wachtwoord. Dit is nodig om je gegevens voor anderen te beschermen. Een wachtwoord is dus erg belangrijk en je moet hier zorgvuldig mee omgaan.

Al heel erg lang gebruiken mensen wachtwoorden voor verschillende dingen. Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoord gebruiken om ergens binnen te kunnen komen, bijvoorbeeld een beveiligde ruimte in een kantoorgebouw. De meeste wachtwoorden zijn vandaag de dag voor online gebruik. Voor bijna alles wat online gebeurt en waarvoor je een account nodig hebt, heb je ook een wachtwoord bij nodig. Twitter, Facebook, Hyves en MSN kunnen niet worden gebruikt zonder wachtwoord. Het gevaar is natuurlijk dat het wachtwoord kan worden achterhaald door de verkeerde personen. Zo krijgt iemand toegang tot zaken waarvan je zelf waarschijnlijk niet wilt dat anderen dat zien.

Maak je wachtwoord veilig

Wat kun je nu doen om er voor te zorgen dat iemand je wachtwoord niet kan achterhalen? Er zijn verschillende manieren om je wachtwoord ‘veilig’ te maken. Als je ergens een account aanmaakt en je moet een wachtwoord kiezen, dan wordt er op die website vaak aangegeven of je een veilig wachtwoord gekozen hebt of niet. Vaak wordt er aangeraden om een wachtwoord te bedenken waarin bijvoorbeeld een hoofdletter, kleine letter en getal in zit. Soms moet je er zelfs ook een leesteken in plaatsen. Natuurlijk is het sowieso niet verstandig om een wachtwoord te bedenken dat bij jezelf past, iets waar je van houdt of je eigen naam bijvoorbeeld. Mensen die jou kennen zullen dit natuurlijk makkelijk achterhalen, maar zelfs hackers kunnen hier snel achter komen omdat ze erg veel informatie over jou al op het internet kunnen vinden.
Wat ook belangrijk is, is dat je ongeveer elke 3 maanden je wachtwoord verandert. Want  als iemand je wachtwoord heeft achterhaald dan kan er tenminste niet langer gebruik van worden gemaakt. Ook is het niet verstandig om voor alle accounts die je hebt hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als iemand je wachtwoord van een account weet, omdat hij hier bijvoorbeeld ook bij moet kunnen komen, dan kan deze persoon het wachtwoord gaan uitproberen op alle accounts die je hebt!

Onthoud makkelijk veilige wachtwoorden

Om veilige wachtwoorden te onthouden bestaat een eenvoudige truc. Onthoud niet de letters maar een hele zin. Zo’n zin wordt ook “Passphrase” genoemd en zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Vincent en Nassira lopen 3 maanden stage bij ICTWaarborg”. Je neemt nu van ieder wordt de eerste letter: “VeNl3msbI”. Het wachtwoord is voor anderen heel moeilijk te raden, maar met die zin kun je het wel makkelijk onthouden. Als je wachtwoord een leesteken moet bevatten, kun je sommige letters nog vervangen door tekens, bijvoorbeeld een a door @, en s door $, en l door !. Hierdoor wordt het wachtwoord: “VeN!3m$bI”. Een superwachtwoord.

Ga zorgvuldig met je wachtwoorden om

Het gebruik van wachtwoorden is dus erg handig en worden bijna overal voor gebruikt. Het brengt echter ook gevaren met zich mee en daarom is het van groot belang dat je zorgvuldig met je wachtwoorden omgaat, en goed nadenkt voordat je een wachtwoord gebruikt.