Aanstootgevende inhoud

Aanstootgevende inhoud vormt vaak een probleem voor jonge kinderen. Ze weten nog niet zo heel goed hoe ze met het internet moeten omgaan en komen zo op pagina’s terecht die ze helemaal niet zoeken. Ook voor de ouders is het natuurlijk geen fijn idee als ze weten dat hun kind niet veilig kan internetten.

Of het nu via Google of een andere zoekmachine is, via een website of een chatprogramma, kinderen komen te vaak in aanraking met beeldmateriaal dat niet voor bestemd is. Als ze zoeken naar iets waar een woord in voorkomt dat ook een foute betekenis kan hebben, dan zitten ze voor je het weet op een pagina waar ze eigenlijk niet op thuis horen. Ook wordt er op deze manier erg veel spam verspreid en komt er reclame in beeld met aanstootgevende inhoud.

Aanstootgevend gedrag kan ook een vorm van pesten zijn

Op veel websites is beeldmateriaal te vinden. Kinderen vinden dit natuurlijk leuk om naar te kijken of om bijvoorbeeld spelletjes te spelen. Helaas staat er op deze websites soms ook materiaal dat niet erg geschikt is voor jongeren. De kunst is nu om er voor te zorgen dat kinderen niet met deze aanstootgevende inhoud te maken krijgen. Dit zijn dus een aantal voorbeelden waarbij kinderen te maken krijgen met aanstootgevende inhoud. Oudere mensen kunnen hier ook last van hebben maar dan gaat het meestal om een andere vorm van aanstootgevende inhoud. Je kunt namelijk ook spreken van aanstootgevend als je je ergens aan ergert. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een cartoon over een bepaalde groep mensen of een bepaalde club en dat is iets wat sommige mensen natuurlijk niet kunnen waarderen en dit zo als aanstootgevend gedrag zullen zien. Aanstootgevend gedrag kan dus ook een vorm van pesten zijn. Als iemand je bewust dingen toestuurt die je eigenlijk niet wilt zien of waar je erg boos om kan worden dan is deze persoon je aan het pesten.

SafeSearch

Om te voorkomen dat je zelf of dat kinderen last hebben van aanstootgevend gedrag kun je er voor zorgen dat er op jou computer alleen maar veilige dingen gebeuren. Kom je zelf op sites waar aanstootgevende inhoud op te vinden is, dan zul je hier vaak reclame over tegenkomen op andere websites of in je mailbox. Kinderen zelf kunnen er soms niet zoveel aan doen dat ze dit soort dingen tegenkomen op het internet en daarom is er de SafeSearch van google gekomen. Als je de SafeSearch op google gebruikt dan kun je instellen dat je alleen naar plaatjes wilt zoeken die ook kindvriendelijk zijn. Je kunt de filter ook helemaal uitzetten of op een stand dat er wat minder wordt weggelaten. Verder blijft het ook hierbij natuurlijk belangrijk dat je goed oplet waar je mee bezig bent en niet op dingen gaat klikken terwijl je niet weet wat het precies is.