Misbruik

Oplichting via internet is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Vaak gaat het om personen die zich voordoen als een medewerker van je bank of bijvoorbeeld Microsoft. Vertrouw dit nooit, het is waarschijnlijk iemand die je rekening wil leeghalen!

Ongetwijfeld ken je het verhaal van mensen die door iemand werden gebeld die zei de medewerker van de bank te zijn. De man of vrouw klint heel vriendelijk en vertrouwd door de telefoon, maar het enige dat men wil hebben zijn je codes van het internetbankieren.

“Melding van de politie”

Dit is slechts een voorbeeld van hoe mensen via de telefoon opgelicht kunnen worden. Er zijn echter nog veel meer voorbeelden te noemen waarbij oplichters je vertrouwen misbruiken zodat ze je geld kunnen krijgen of iets kunnen bestellen onder jouw naam. Niet alleen via de telefoon, maar ook via een virus kun je worden opgelicht . Wat bijvoorbeeld in Nederland de laatste tijd vaak voorkomt is dat op je computer een virus binnenkomt dat er voor zorgt dat je bureaublad verdwijnt in het niets. Vervolgens ontvang je een zogenaamde melding van de politie. Hierin staat dat er op je pc verboden materiaal is gedownload of verstuurd, zoals bijvoorbeeld kinderporno. Als je 100 euro overmaakt naar een rekening en je code intoetst dan zeggen ze dat het beeld van je PC verdwijnd, maar dit is natuurlijk niet waar en ook hier wordt alleen maar misbruik gemaakt van je vertrouwen.

Ben je nalatig? Je krijgt geen cent terug.

Trap dus nooit in dit soort dingen want de gevolgen zijn soms niet te overzien. Vele mensen zijn duizenden euro’s kwijtgeraakt doordat ze hun gegevens op deze manier hebben doorgegeven. Maar wat kun je nou doen als het eenmaal is gebeurd? In het geval van oplichting via de telefoon vergoeden de banken vaak de schade, maar helaas geeft niet elke bank het geld terug. Bovendien is ook niet iedere situatie hetzelfde, en als je volgens de bank erg nalatig bent geweest dan krijg je geen cent meer terug!

Laat je gegevens nooit slingeren

Om dit soort dingen te kunnen voorkomen moet je als eerste natuurlijk erg zorgvuldig omgaan met je gegevens. Laat ze nooit zomaar slingeren op het internet of op plaatsen waarvan je kunt aannemen dat dit niet veilig is. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de bank je nooit om inlogcodes vraagt . Als je slachtoffer bent geworden van misbruik via internet (denk aan een virus) dan kun je het best je pc opnieuw opstarten in de veilige modus (voor Windows moet je dan tijdens het opstarten de F8-toets indrukken). Je gaat naar Configuratiescherm, dan klik je op Systeem en beveiliging. Vervolgens klik je op ‘Deze computer naar een eerdere toestand herstellen’ en kies je tijdens die procedure voor een datum dat alles nog goed werkte. Mocht dit niet helpen, dan kun je het best contact opnemen met een professioneel bedrijf.

Uiteraard is het ook verstandig om aangifte te doen van wat je is overkomen. Hoewel het voor de politie erg moeilijk is om de daders op te sporen blijft het toch van belang dat je aangifte doet. Hoe meer aangifte er gedaan wordt, hoe sneller de zaak onder de aandacht wordt gebracht bij de politie. En blijf goed oppassen want er wordt sneller misbruik van je gemaakt dan je denkt!