Oplichting

De laatste jaren zijn er heel erg veel oplichters actief op het internet. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop de oplichters geld bij mensen vandaan halen dat het bijna niet meer tegen te gaan is. De oplichters die via het internet te werk gaan worden steeds slimmer en zijn de nieuwste beveiligingen altijd net een stapje voor.

Oplichting via het internet of door de telefoon is de laatste tijd heel vaak in het nieuws. Vooral de fraude via bankrekeningen komt erg vaak voor. De rabobank is de eerste bank die het geld niet teruggeeft als iemand is opgelicht door de telefoon. De andere banken volgen helaas dit voorbeeld.  Klanten van de bank worden heel vriendelijk opgebeld door iemand die zegt van de bank te zijn waar deze persoon bij is aangesloten. Vervolgens vraagt men vriendelijk om een code door te geven omdat je anders gevaar loopt omdat er hackers zijn opgedoken die je rekening willen leeghalen. De mensen die je bellen zijn eigenlijk de enige die je geld afhandig willen maken. Vaak zitten er ook virussen op een PC van iemand waardoor de hele PC overgenomen kan worden door mensen met verkeerde bedoelingen. Als je vervolgens zelf een keer gaat inloggen met internetbankieren dan kan het zomaar gebeuren dat er even later een enorm geldbedrag van jou rekening naar een andere rekening wordt geboekt.

Oplichting via marktplaats

Dit is een voorbeeld dat de laatste tijd veel in het nieuws is, maar helaas is dit niet de enige manier van oplichting. Op marktplaats bijvoorbeeld zijn ook oplichters actief. Als je een bestelling doet bij iemand dan dien je eerst geld over te maken en dan krijg je je bestelling een paar dagen later thuis. Niet zo slim om dit te doen maar toch zijn er nog genoeg mensen die eerst het geld overmaken en vervolgens geen pakketje thuis aantreffen. De oplichters worden alleen maar slimmer en zijn maar moeilijk te achterhalen. Het internet is een hele goede plek voor oplichters om hun slag te slaan omdat ze zelf moeilijk te achterhalen zijn en handig met de PC zijn, en bij de slachtoffers is het juist precies tegenovergesteld.

Om oplichting via internet te voorkomen kan je natuurlijk zelf al een heel aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Je kunt bijvoorbeeld een goede virusscan aanschaffen zodat het voor hackers moeilijker gaat worden om in je PC te komen of je gegevens te achterhalen. Ook moet je nooit zomaar geld overmaken naar iemand als je nog niks hebt ontvangen van die persoon. Als je toch slachtoffer bent geworden van oplichting via het internet dan kun je natuurlijk sowieso altijd aangifte doen. Vaak kan de dader niet worden opgepakt maar hoe meer aangiftes er zijn, hoe meer werk er verricht wordt om de zaak op te lossen. Op de website van opgelicht op internet staat precies uitgelegd wat je moet doen als je te make hebt met oplichting via het internet.