Pesten

Als je bang wordt en jezelf onveilig voelt door dingen die anderen tegen je zeggen, dan word je gepest. Tegenwoordig gebeurt dit vaak via internet en social media. Het gaat dan om zogenaamd digitaal pesten.

Een aantal voorbeelden van digitaal pesten zijn: iemand een gemene e-mail of sms sturen, iemand een dreigmail sturen, foto’s van iemand op internet zetten of opzettelijk een virus toesturen. Als we kijken naar de cijfers over het internetgedrag zien we dat 98% van de jongeren surft op internet en dat zelfs 90% van de kinderen msn gebruikt; meer dan de helft zelfs dagelijks. Dit toont al aan dat kinderen heel veel met internet en chatten te maken hebben, en op die manier dus ook heel snel in aanraking komen met het digitale pesten.

www.meldknop.nl

Kom je hier dus mee in aanraking, dan kun je er melding van maken. Hiervoor is de website meldknop.nl in het leven geroepen. Op deze website kun je alles lezen over de soorten digitaal pesten die er zijn en je kunt er natuurlijk melding maken van pestgedrag via het internet. Er is een speciale meldknop die je op je pc kunt installeren. Erg handig, want zodra je in aanraking komt met digitaal pesten druk je op deze knop en kun je gelijk je melding doen.

Klik nooit zomaar op ja

Om het pesten te voorkomen is er een aantal handige tips. Let bijvoorbeeld goed op aan wie je je gegevens toestuurt en vraag eerst aan je ouders of je iets via het internet mag versturen als om iets specifieks wordt gevraagd. Je moet er rekening mee houden dat je nooit zeker weet met wie je te maken hebt. Als je met iemand die je via internet kent wil afspreken, doe dit dan op een openbare plek en neem desnoods iemand mee. Ook belangrijk: als je iets wilt downloaden, klik dan nooit zomaar op Ja, maar kijk eerst goed wat het is en of het wel veilig is.

Voel je niet schuldig

Wat kun je zelf doen als je slachtoffer bent geworden van digitaal pesten? Log uit of blokkeer de persoon die jou aan het pesten is. Probeer zoveel mogelijk te negeren, meestal houden ze dan vanzelf op met pesten. Maak een kopie van wat je tegenkomt op internet en laat dit aan je ouders of een ander vertrouwd persoon zien. En voel je ook zeker niet schuldig, je kunt er zelf namelijk niks aan doen. Het is erg belangrijk om dit pesten tegen te gaan, doe er dus vooral zelf ook niet aan mee! Je kunt mensen hier heel erg ongelukkig mee maken.