Virus

Met het gebruiken van internet ontkom je er bijna niet aan dat virussen je computer proberen binnen te dringen. Er zijn zoveel virussen in omloop en er komen elke dag zoveel nieuwe bij dat je zonder een goede virusscanner niet veilig bent op internet.

We weten eigenlijk allemaal wat een virus is omdat we er (helaas) vast eens mee te maken hebben gehad. Soms doordat je slordig bent geweest, maar het kan ook zijn dat je helemaal geen virusscan hebt gehad, of een virusscan die niet helemaal up-to-date is. We zijn ons niet van bewust van wat we allemaal doen. Er wordt te snel op van alles en nog wat geklikt terwijl we niet beseffen wat dit voor gevolgen kan hebben.

Je merkt vaak niets van een virus

Een virus kan op heel veel verschillende manieren je computer binnenkomen. Het kan zijn dat je het meteen doorhebt, maar heel vaak merk je niet direct iets van het virus. Een virus is een vorm van schadelijke software, ook wel malware genoemd. Ongeveer 20 jaar geleden is het verspreiden van virussen begonnen, en sinds het e-mailen een grote sprong vooruit heeft gemaakt is dit alleen nog maar erger geworden. Sommige virussen richten niet zoveel schade aan, maar er zijn er waarbij de gebruiker de totale controle over zijn pc kan verliezen en zo slachtoffer wordt van grootschalige fraude. Ook kan een virus kan via het bezoek aan een website binnenkomen, terwijl de eigenaar van de website waarschijnlijk niet eens weet dat zijn website is besmet.

Download nooit zomaar iets

Als je een virus hebt, zijn er meestal nog wel oplossingen te vinden om dit te verwijderen voordat het te laat is. Je kunt bijvoorbeeld nog een virusscan installeren en daarmee zorgen dat het virus wordt verwijderd. Een virusscan kun je bij elke computerzaak kopen en is ook makkelijk te installeren. Het is ook mogelijk om je computer opnieuw te installeren met de cd of dvd die je bij aankoop bij je pc krijgt. Maar je kunt er natuurlijk beter voor zorgen dat je dit soort dingen voorkomt. Ga nooit zomaar iets downloaden of installeren als je niet weet wat het is, want een virus zit in je computer voor je het weet.

Het is dus erg belangrijk dat je weet wat je doet achter je pc. Vooral jongeren blijken zich vaak absoluut niet bewust te zijn van de gevaren die internet met zich meebrengt, zo bleek uit onderzoek. Dat gaf ook aan dat jongeren slordig zijn in het onderhouden van de pc en vaak een virusscan hebben die allang is verlopen. Bedenk dat virussen altijd gevaarlijk zijn, want ze doen namelijk iets met je software wat jij niet wilt. Voorkomen is beter dan genezen; een ouderwetse kreet wellicht, maar in dit geval wel een waarheid als een koe.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.