Back-up

Hoe handig is het niet om een back-up te hebben? Het zal je maar gebeuren dat je net een heel eind op weg bent met je werkstuk of verslag en dat je computer er ineens mee stopt. Of dat je net je foto’s hebt opgeslagen van die geweldige vakantie en je systeem crasht uit het niets.

Om dit te voorkomen is het erg handig dat je een back-up maakt van de gegevens die je graag wilt bewaren. Als er dan onverhoopt iets met je pc gebeurt dan heb je in elk geval de back-up nog. Een back-up is dus eigenlijk gewoon een reservekopie van belangrijke gegevens die je niet wilt verliezen. Meestal gaat het om een computer, maar het kan ook een simkaart van een telefoon zijn waar je een back-up van wilt maken.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat je gegevens verloren gaan, maar het is zeker niet ondenkbaar. Als er om wat voor reden dan ook iets gebeurt met je computer en je hebt de reservekopie nog, dan zijn je gegevens in elk geval bewaard gebleven. Een back-up word vaak opgeslagen op een externe harde schijf  maar je kan ook een usb-stick gebruiken om een back-up op te zetten.

Van gegevens die je vaak wijzigt, moet natuurlijk ook regelmatig een nieuwe back-up worden gemaakt. Maar als je elke keer een nieuwe back-up maakt gaat dit natuurlijk ten koste van de ruimte op je back-up-schijf. Als het dus gaat om gegevens die snel veranderen, vergeet dan niet om wat vaker een back-up te maken en de oude back-up te verwijderen.

Belangrijk is in elk geval dat je de back-up op een extern medium maakt, want dat is toch wel het meest veilig. Denk hierbij dus aan usb-stick of een externe harde schijf. Als de back-up op de computer blijft staan, loop je altijd het risico dat een hacker of iemand die op je pc is binnegedrongen alsnog kan zorgen dat deze gegevens verloren gaan. Zorg dus voor een goede beveiliging en hou je back-up ook up to date!