Internettoegang

Wie gebruik wil maken van internet moet natuurlijk ook internettoegang hebben. Zonder dat gaat het internet niet werken. Het wordt vaak vergeten, maar het is erg belangrijk om even te kijken hoe het met je internettoegang staat.

Op elke computer kun je toegang tot internet krijgen zolang je maar aangesloten bent op een netwerk. De toegang tot het internet kan soms weg zijn omdat er bijvoorbeeld een storing is bij de internetprovider waarbij je bent aangesloten of dat de verbinding gewoon heel slecht is. Een andere oorzaak kan natuurlijk ook een virus zijn.

Internet thuis

Er zijn 2 soorten netwerkverbindingen: draadloos en via een kabel. De meest veilige en stabiele internetverbinding heb je met een kabel. In de praktijk is een kabel niet zo handig. Vaak wordt de internetverbinding ook voor een tablet of een smartphone gebruikt. Deze kunnen alleen draadloos op internet, dus via een wifi-verbinding of via een gsm-netwerk. Controleer altijd of je thuis-netwerk goed is beveiligd. Dit begint met je eigen wifi-netwerk een eigen naam te geven. Dit omdat de standaardinstellingen van je provider niet veilig zijn. Verander dus altijd de standaardnaam van het netwerk in je modem. Als je hierbij hulp nodig hebt, kun je die krijgen van je internetprovider.
Daarnaast moet de verbinding ook beveiligd zijn. Er bestaan twee veel gebruikte standaarden: WEP en WPA. Kies altijd voor een WPA-beveiliging, want deze is veel moeilijker te hacken.

Internet onderweg

Thuis internetten is het meest veilig omdat je zelf kan controleren hoe je eigen netwerk is ingesteld. Maar het is net zo handig om ook op andere locaties te internetten: in een restaurant, de trein, op school of bij vrienden. Wees daarbij altijd oplettend en schakel de wifi-verbinding uit als je deze niet meer gebruikt. Vaak zijn openbare netwerken namelijk niet beveiligd, waardoor de apparaten die gebruik maken van deze netwerken makkelijk kunnen worden beluisterd en gehackt. Maar ook kan een andere computer die deel uit maakt van het draadloze netwerk besmet zijn door een virus dat tijdens jouw gebruik van dat netwerk de kans krijgt jouw pc proberen aan te vallen. Let dus goed op, als je gebruik maakt van andere netwerken.

Controleer je verbinding

Een veilige internetverbinding is niet voldoende om volledig beschermd te zijn. Controleer ook altijd of de firewall en virusscanner van je eigen apparaten goed ingesteld zijn en up-to-date zijn.