Software

Software en hardware zijn twee heel bekende begrippen in de ICT-wereld. Met hardware bedoelen we alles wat tastbaar is en met software wordt alles bedoeld wat dat juist niet is, zoals een programma op je pc. De hardware kan niet zonder software werken, maar andersom ook niet.

Software en hardware zijn met elkaar verbonden, vandaar ze – toen er computers kwamen – ook gelijktijdig zijn ontwikkeld. Ooit begonnen met een (heel forse) simpele kast waar in een later stadium een vierkante monitor bij kwam, kennen we inmiddels heel compacte modellen en supermooie verfijnde beeldschermen. Onder software vallen alle programma’s die je op je pc kunt installeren. Zij vormen de zwakke plek in het systeem, want software kan ook na installatie nog bloot staan aan invloeden van buitenaf, zoals virussen en hackers. Beveiliging van je software is dus een hoofdzaak.

Software niet zomaar downloaden

Jongeren zijn erg slordig met het gebruiken van de pc en software. Er wordt overal software vandaan gehaald en gedownload zonder dat men precies weet wat het is en wat het met zich kan meebrengen. In sommige software worden virussen geplaatst door hackers. Ze kiezen natuurlijk expres voor de populaire softwareprogramma’s. Denk aan programma’s als iTunes, Limewire en MSN. Omdat die zo veel worden gebruikt hebben aanvallen daarop het meeste effect. Als je software koopt dan ben je er zeker van dat het veilig is, maar dat doet lang niet iedereen. Als een vriend een programma heeft gedownload heeft, dan kun je een kopie daarvan natuurlijk ook op je eigen computer zetten, is vaak de gedachte. Maar dat is niet zo. Op het moment dat je software koopt, krijg jij toestemming om die software voor jezelf de gebruiken. Dat geldt ook voor muziek en films die je online koopt. Of je de bestanden mag delen met anderen is afhankelijk van de partij die jou het recht geeft om de software te gebruiken. Wanneer er bestanden worden gedownload van minder serieuze sites, bestaat er een grote kans dat er tijdens het downloaden ook zomaar een virus mee komt.

Ook antivirus is software

Onder software valt natuurlijk ook een antiviruspakket, een virusscanner dus. Die is bij vrijwel elke computerzaak verkrijgbaar en niet eens zo heel duur. Er zit meestal een duidelijke beschrijving bij waardoor je het pakket ook up-to-date kunt houden. Erg belangrijk zo’n virusscan, want die houdt veel virussen tegen. Omdat mensen vaak niet weten hoe een virusscan werkt, doen ze er ook niks mee, ondanks dat er wel een virusscan op hun pc staat. Maak het hackers en virussen niet makkelijk en zorg gewoon voor een goede virusscan op je computer.

Om zo min mogelijk risico met software te lopen kun je die natuurlijk gewoon in de winkel kopen. Maar als je dit niet doet dan moet je er absoluut voor zorgen dat je op z’n minst een goede virusscan hebt en je goed oplet op wat je doet.