ICT-taal

Anti-virusprogramma

Een anti-virusprogramma controleert of uw computer besmet is met een virus. Een anti-virusprogramma controleert ook of het virus verborgen is in een bestand dat je gedownload hebt of in een e-mailbericht die je ontvangen hebt.

Back-up

Een back-up is een reservekopie van bepaalde gegevens die zich op een PC bevinden. Als je een PC hebt waar belangrijke dingen opstaan dan is het erg slim om hier een back-up van te maken. Als je PC dan een keer crasht of er een virus op zit, dan heb je tenminste altijd je gegevens nog.

Crash

Als je computer of een computerprogramma vast loopt dan noem je dat een Crash. Vaak is het zo dat als het computerprogramma vastloopt je het niet meer kan afsluiten en je de computer weer aan- en uit moet zetten.

Downloaden

Als je een bestand van het internet of een andere computer naar je eigen computer haalt dan ben je aan het downloaden. Het kan gaan om een computerprogramma, video, beeld, geluid of tekst.

Encryptie

Encryptie is het versleutelen van een wachtwoord zodat andere mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Als je geen encryptie gebruikt kunnen andere mensen makkelijk je wachtwoord kraken.

Formatteren

Formatteren is het verwijderen van je gegevens op bijvoorbeeld een hardeschijf, nadat je dat hebt gedaan kan je de hardeschijf weer klaarmaken voor nieuw gebruik.

Gedeelde mappen

Een gedeelde map is een map met bestanden die niet alleen via de computer te bekijken is maar ook via een netwerk.

Hardware

Alle tastbare onderdelen van een computer, zoals: muis, toetsenbord, hardeschijf, kabels, maar ook alle ICT-gerelateerde apparaten.

ID alert

Een ID alert kun je via het internet aanmaken, je vult je eigen gegevens in en als er op het internet iets met jou gegevens wordt gedaan dan krijg je hier gelijk een melding van.

Internetcriminaliteit

Met internetcriminaliteit worden alle vormen van criminaliteit bedoeld waarbij het gebruik van internet een hoofdrol speelt. Internetcriminaliteit is een vorm van computercriminaliteit.

Internet Explorer

Windows Internet Explorer (vroeger bekend als Microsoft Internet Explorer, afgekort als IE of MSIE) is een reeks grafische webbrowser ontwikkeld door Microsoft en is onderdeel van Microsoft Windows, een reeks besturingssystemen.

Keylogger

Een keylogger is een programma dat bijhoudt welke toetsen een gebruiker aanslaat. Deze gegevens kunnen vervolgens via internet of per e-mail onopgemerkt worden opgeslagen door een hacker.

Malware

Malware is kwaadaardige software meestal instaleer je deze software zelf op je computer zonder dat je het door hebt.De software wordt gebruikt voor het opslaan van bepaalde gegeven zoals: websites, gebruikersnamen, wachtwoorden en zelfs je bankgegevens.

Online

Wanneer je als gebruiker verbinding hebt met een andere computer of met het internet. Door middel van een telefoonlijn met modem of een ADSL-modem kun je via een internet service provider verbinding maken met het internet

Phising

Phising is het vissen naar je persoonlijke gegevens om te frauderen met je bankrekening, bankkaart of identiteitkaart. Meestal gebeurt dit via e-mail de criminelen sturen je een mailtje waarin ze zich voordoen als je bank.

Social media

Social media is een pagina waarop je informatie en mogelijk foto’s van jezelf op zet. Je kan hier contacten leggen met vrienden, familie en andere mensen. Op deze pagina kan je ook van alles en nog wat delen met je vrienden. Voorbeelden van Social media zijn: Twitter, facebook en Linkedin.

Virus

Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware).

Bron: Wikipedia, Consumentenbond, ICTWaarborg