Blog

This is my blog page

Nep-Microsoftmedewerkers bellen je op, trap jij in hun verhaal?

Het begint vaak met één telefoontje. Een Engels sprekende meneer of mevrouw zegt voor Microsoft te werken en wil je erop wijzen dat je computer is geïnfecteerd met een virus. Vriendelijk als ze zijn, willen ze je graag helpen om van het virus af te komen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een klein programmaatje te downloaden en te installeren waarna de vriendelijke medewerker de besturing van je computer overneemt om het issue te “verhelpen”.

Ze bellen je terug waneer je ophangt
Wanneer je weigert in te gaan op hun “hulpaanbod” en ophangt wordt je soms direct al weer teruggebeld, want vasthoudend zijn ze en soms worden de nep-medewerkers dan zelfs wat minder vriendelijk. Het doel van deze mensen moge duidelijk zijn, ze willen toegang tot je computer en uiteindelijk geld aan je verdienen. Vaak installeren ze bijvoorbeeld zogenoemde nep-antivirus producten en moet je betalen om de “virussen” van je computer te laten verwijderen.


Hoe kom je er vanaf?
Van de telefoontjes afkomen is lastig. Je kan je telefoonprovider vragen bepaalde nummers te laten blokkeren maar de oplichters maken gebruik van technieken waardoor ze steeds vanaf een ander telefoonnummer komen. Uiteindelijk lijkt de beste oplossing toch om vooral niet op het hulpaanbod van de nep-medewerkers in te gaan en ze te negeren. Geef in elk geval nooit gegevens af en betaal nooit!

Bron: Consumentenbond, Waarschuwingsdienst