Over ons

NederlandVeiligOnline.nl

Een initiatief van ICTWaarborg in samenwerking met het ROC ID College in Woerden. Uit een onderzoek naar de online veiligheid in Nederland begin dit jaar bleek dat ruim 80% van de jongeren onder 20 jaar online onveilig bezig zijn. Brancheorganisatie ICTWaarborg riep daarop scholen op om meer aandacht te geven aan de online veiligheid van de jeugd. Daarnaast ontstond een samenwerkingsverband met het ROC ID College in Woerden, hetgeen leidde tot het platform NederlandVeiligOnline.nl. Dit initiatief heeft als missie om de jongeren in Nederland bewust te maken van de online gevaren.

Vincent Winkel (accountmanager ICTWaarborg) onderzocht begin dit jaar de online veiligheid in Nederland. De resultaten van het onderzoek “Onderhoud en veiligheid van uw digitale omgeving” kwamen uitgebreid in de media aanbod en waren verontrustend: ruim 80% van de jongeren onder de 20 jaar zijn online volkomen onveilig bezig. Ze gebruiken hetzelfde wachtwoord voor al hun accounts, maken zich geen zorgen over hun privacy en maken slechts zelden een back-up.

Er zijn weliswaar tal van voorlichtingssites die zich bezighouden met de online veiligheid, maar volgens ICTWaarborg ontbreekt het op dit moment aan een duidelijke tool waarmee jongeren in begrijpelijke taal op een simpele manier hun kennis kunnen toetsen en bijstellen. Vandaar dat in samenwerking met het ROC ID College in Woerden het platform NederlandVeiligOnline.nl werd ontwikkeld. Het initiatief werd uitgevoerd door de ROC-studenten  Nassira Akoudad  en Lamyae Asafiati.

“Consumenten worden steeds vaker zelf verantwoordelijk gehouden voor hun gedrag. Dit zien we bijvoorbeeld terug in een recente uitzending van het Vara-programma Kassa waarin de Rabobank als eerste bank aangaf compensatie te weigeren bij phishing”, aldus Vincent Winkel. Persoonlijk  heeft hij al een paar keer te maken gehad met virussen en zelfs inbraak op zijn computer. “Ik was in die tijd onbewust onveilig bezig. Ik had geen idee van de bedreigingen die bestaan en dacht dat ik online veilig was.”

Nassira onderzocht hoe bewust jong Nederland op dit moment is van de gevaren. “Iemand die twee weken op vakantie gaat en zijn huis met open deuren en ramen achterlaat, moet niet vreemd opkijken als bij terugkomst blijkt dat hij ongewenst bezoek heeft gehad. Dit klinkt de meeste mensen logisch in de oren, maar als het om digitale beveiliging gaat is dit besef soms ver te zoeken. Men laat deuren en ramen dan vaak wel openstaan, met als gevolg dat er kan worden rondgeneusd of iets wordt meegenomen”.

Ondersteund door ICTWaarborg

Sander Vale, voorzitter van brancheorganisatie ICTWaarborg, geeft aan al jaren verbaasd te zijn over hoe de jongere generatie met wachtwoorden en gegevens omgaat. “Men laat pc’s aan staan terwijl er nog is ingelogd op verschillende sites, wachtwoorden slingeren op briefjes rond en worden nooit gewijzigd en er bestaat amper wantrouwen tegen onbekende mails en pop-ups op programma’s die zich op de pc willen nestelen.”

ICTWaarborg meent dat scholen best nadrukkelijker aandacht mogen besteden aan de onveilige kanten van de digitale wereld waaraan jongeren deelnemen. Want juist die groep loopt volgens Vale het meest risico omdat deze dagelijks online is met een smartphone, een tablet of een computer. “Daarom vinden we dit platform een goed initiatief. Maar vanuit de branche willen we ook best de helpende hand bieden door bijvoorbeeld voorlichting te geven op scholen.”